top of page
school_old_plate_learning_old_school_lea
"Век и по школе у
Славковици"
Милољуб Смиљанић
Мирослава Којић
-монографија
Свитки 2.png

Монографију можете преузети кликом на иконицу PDF уз имена аутора.

Издвојено одељење Славковица

 

Из 19. века је и школа у селу Славковица. Славковица се налази на 10 км од Љига, на путу за Рајац. Може се са сигурношћу рећи да је школа почела са радом 1867. године. У школи је тада постојао интернат у коме су становали ђаци из околних села. Један од првих учитеља, Алекса Нешић, био је посланик у Народној скупштини Краљевине Србије, а 1909. године у Славковици оснива Kредитну задругу, прву у ваљевском крају. Слично и учитељ Воја Нешић оснива Набављачку задругу која се бави и културно – просветним радом, а од својих средстава 1921. године задругари су подигли Задружни дом, једини на територији ширег краја у то време. У Дому је радила народна читаоница, домаћички течај за девојке и пољопривредни курсеви. Задруга је успешно радила све до 1941. године. Школа у Славковици је у саставу љишке школе као издвојено одељење од 1964. године. Нова школска зграда изграђена је 2002. године уз помоћ Дирекције за обнову Колубарског округа од земљотреса. Данас у школи у Славковици има 22 ученика и раде две учитељице: Ивана Ивковић Николић и Љиљана Иконић.

 

 

Октобар - месец правилне исхране

10.25.2016

На такмичењу "Октобар - месец правилне исхране" које је организовао Завод за јавно здравље Ваљево предшколци и ученици издвојеног одељења у Славковици освојили су 2. групну награду за ликовни рад на ову тему.Представник Завода уручио им је поклоне и диплому.Честитамо нашим вреденим и креативним другарима!

150 година школе у Славковици

У просторијама Дома културе у Славковици, 7.11.2015. године обележено је 150 године славковичке школе. Ученици од првог до четвртог разреда и предшколци припремили су богат програм и све присутне подсетили на одговорност коју имамо према прецима, народу и традицији. Захваљујући МЗ Славковица, родитељима, бившим ученицима школе и свима који су помогли реализацију прославе овог јубилеја, Славковица је тог дана била центар у ком су се сви присутни сусрели са историјом.

Прослави је присуствовао и министар просвете, др Срђан Вербић. Генерални секретар АИНС-а, а некадашњи ђак школе у Славковици, др Милољуб Смиљанић, у свом излагању изнео је податке о оснивању и раду школе током претходних 150 година.

Након ученичког програма и презентације др Смиљанића организована је закуска уз дружење.

Please reload

bottom of page