top of page

"Прошлост кроз наше видике"

        Крајем маја 2016. тридесет осам ученика из Липља, Палежнице и Слаковице одржало је креативну и изузетно занимљиву радионицу под називом ,,ПРОШЛОСТ КРОЗ НАШЕ ВИДИКЕ“. Aутори су учитељице  Санела Крстић и Љиљана Иконић. У реализацији су им помогле колегинице Ивана Ивковић Николић и Златија Петровић, као и ученици, њихови родитељи и  мештани.
         Циљ радионице је да се ученици  кроз креативни и практичан рад упознају са некадашњим друштвеним животом и радом у сеоским срединама, о чему ће им говорити учитељи и старији људи (мештани) који су сведоци тог времена.

        На почетку су сви дочекани традиционалним послужењем - хлебом и сољу, а онда се певало, свирало у фрулу,резбарило се дрво, правили ћилими, лутке од сламе и воденична кола , плели се опанци, плело се , хеклало , крунио се кукуруз, прела  вуна и правиле  крпењаче,

         Одржано је и мало спортско такмичење у већ помало заборављеним играма. А да би доживљај био потпун (а  учесници срећни и сити) за све присутне је припремљено послужење  свежом домаћом храном - било је ту штрудли, кремпита, погачица и патишпање,  као и домаћих сокова од коприве и зове.

         План и ток читаве радионице можете погледати кликом на  дугме "радионица", а фото-галерију кликом на уводну фотографију.

Please reload

bottom of page